Konsult vs byrå – Digital strategi

Innehållsförteckning

Att lyckas med digital strategi och digital affärsutveckling är avgörande för företag som vill växa i en alltmer digital värld. Som beslutsfattare i ett mindre eller medelstort företag (SME) med ambition och budget att investera i digitalisering, står du kanske inför ett viktigt val: Ska du anlita en digital byrå eller en digital konsult? Den här artikeln ger en transparent genomgång av för- och nackdelar med båda alternativen. Målet är att hjälpa dig förstå hur valet påverkar din digitala affärsutveckling på kort och lång sikt, med konkreta exempel när en konsult kan vara ett bättre val än en byrå.

Konsult vs byrå - vad är skillnaden?

Innan vi dyker in i detaljerna, låt oss klargöra vad vi menar med digital byrå respektive digital konsult:

Digital byrå: 

En byrå är ett företag med ett team av specialister som erbjuder en rad digitala tjänster – allt från strategi, design och utveckling till digital marknadsföring. Byrån fungerar som en extern partner som oftast levererar definierade projekt eller löpande marknadsföringstjänster. Du köper ett paket av kompetenser och får tillgång till ett helt team av experter inom olika områden.

Digital konsult: 

En konsult (eller fristående digital strategikonsult) är oftast en enskild expert eller ett mindre team av experter som arbetar nära din organisation. Konsulten fokuserar på att förstå din verksamhets unika behov och utmaningar, för att sedan ta fram skräddarsydda strategier och lösningar. En konsult kan fungera som rådgivare, projektledare eller till och med integrerad i ditt interna team under uppdragets gång och erbjuda tjänster från strategi till operativa insatser.

Kort sagt: En byrå erbjuder bredd och resurser, medan en konsult erbjuder djupare insikt i just ditt företag, en mer personlig touch och leverans. Båda kan vara en form av extern hjälp som ger objektiva perspektiv och nya idéer. Att ta in extern expertis gör att du får ett par friska ögon på din verksamhet – vilket kan lyfta resultaten och ge högre avkastning på satsningarna

Men vilket alternativ passar bäst för dig? Låt oss väga fördelar och nackdelar.

fördelar och nackdelar konsult vs byrå

Fördelar med att anlita en byrå

En digital byrå kan vara rätt val i många situationer. Här är några av de främsta fördelarna:

  • Brett kompetensutbud och resurser: En större byrå har oftast multidisciplinära team med experter inom alla relevanta områden – SEO, content, design, utveckling, sociala medier, analys, med mera. Det innebär att oavsett vilka digitala insatser du behöver, finns det en specialist som kan hantera det. Byrån har också tillgång till avancerade verktyg och plattformar som kan ge effektivare marknadsföring och uppföljning

  • ”One-stop shop” och skalbarhet: Med en byrå får du tillgång till en hel verktygslåda av kompetenser under ett och samma tak. Du behöver inte själv samordna flera olika leverantörer – byrån kan ta hand om helheten från strategi till genomförande. Om ditt projekt växer eller behoven ändras kan byrån skala upp (eller ned) resurser relativt snabbt genom att omfördela sitt team.

  • Erfarenhet och beprövade processer: En etablerad byrå har sannolikt arbetat med många kunder och projekt, vilket innebär erfarenhetsbaserade processer och förfinade metoder. De har sett vad som fungerar i olika branscher. Den samlade kunskapen på byrån gör att de kan kvalitetssäkra leveranser internt – teamet ger varandra feedback och håller sig uppdaterade med de senaste trenderna. Detta kan ge dig trygghet i att arbetet håller hög kvalitet

  • Kapacitet för snabba resultat: Om du har bråttom att få resultat på kort sikt, kan en byrå med ett större team leverera kampanjer eller projekt snabbt. De kan parallellt driva flera spår (t.ex. bygga ny webb, starta annonspådrag och producera innehåll samtidigt) tack vare att olika specialister jobbar parallellt. En byrå kan därmed ge en initial boost – exempelvis en stor lansering eller intensiv marknadsföringsinsats – utan att belasta din egen tid för mycket.

Nackdelar med att anlita byrå

Trots fördelarna finns det vissa potentiella nackdelar med att välja en byrå:

  • Högre kostnad: Byråer har större overhead – personal, kontor, administrativa kostnader – vilket ofta återspeglas i prislappen. Du betalar för hela teamets tid, även när du kanske främst behöver en eller två kompetenser. Större byråer tenderar därför att vara mer kostsamma. Fler tjänster och avancerade verktyg betyder oftast högre arvoden​ För ett litet eller medelstort företag gäller det att bedöma om den extra kostnaden ger proportionerligt värde.

  • Mindre flexibilitet: Byråer arbetar ofta med väldefinierade processer, tydliga kontrakt och kanske byråkrati i form av flera kontaktpersoner eller sprintplanering. Det kan ge stabilitet, men snabba förändringar kan vara svåra att få till. Om din verksamhet plötsligt behöver byta riktning eller justera strategin kan en större byrå behöva mer tid för omställning. Man riskerar att känna sig som en av många kunder i kön, där mindre ad-hoc-ändringar måste vänta på nästa avstämning eller sprint​

  • Opersonlig service ibland: Eftersom en byrå hanterar flera kunder parallellt, finns risken att du inte får den uppmärksamhet du önskar. Du kan bli en i mängden och behöva slåss om tidsutrymmet. Ibland får man inte en dedikerad kontakt som följer med hela resan, utan olika projektledare eller teammedlemmar kan avlösa varandra. Detta kan göra kommunikationen mer utmanande och skapa kunskapsluckor om folk byts ut​. Känslan av partnerskap kan bli svagare om byrån har många större kunder att fokusera på samtidigt.

  • Fokus på leverans snarare än intern förankring: En byrå är ett externt team som levererar en färdig produkt eller tjänst. Ofta sker arbetet utanför ditt företag och resultaten presenteras för dig. Det innebär att medan de “lackar bilen” åt dig – t.ex. bygger en snygg webb eller genomför en kampanj – så kanske inte din interna organisation involveras mer än nödvändigt. Kunskapsöverföringen inåt kan bli begränsad, och risken är att när byråprojektet är slut står ditt team kvar utan att själva ha utvecklats med processen.
fördelar och nackdelar med att anlita en konsult

Fördelar med att anlita en digital konsult

En digital konsult kan vara ett attraktivt alternativ, särskilt för företag som söker en mer skräddarsydd och nära samarbetspartner. Här är några fördelar med konsultspåret:

  • Helhetsperspektiv på ditt företag och affären: En bra konsult sätter sig in i hela din verksamhet – inte bara marknadsföringen eller en enskild kampanj. Det är lite som skillnaden mellan att bara lacka bilen och att trimma motorn först: en konsult hjälper dig att optimera “motorn” i företaget (strategi, processer, teamets kompetens) innan den snygga lacken appliceras. Detta helhetsperspektiv gör att strategin blir tätt kopplad till era affärsmål och interna förutsättningar. Konsulten arbetar ofta på plats med ditt team för att förstå nuläget och kulturen, så att lösningarna blir realistiska att genomföra.


En digital konsult arbetar ofta nära teamet eller ledningen på plats, för att förstå verksamheten och driva utvecklingen inifrån.

  • Flexibilitet och snabb anpassning: En fristående konsult eller liten konsultfirma är generellt mer anpassningsbar än en stor organisation. Utan tungrodd struktur kan konsulten snabbt justera planen utifrån dina unika behov och förändringar i marknaden​. Du får ofta direktkontakt med den som utför arbetet, vilket gör kommunikationsvägarna korta. Behöver du byta fokus från en vecka till en annan är chansen stor att konsulten kan hänga med i svängarna utan omtag i långa processer.

  • Personlig service och engagemang: Hyr du in en konsult får du dedikerad uppmärksamhet. Konsultens framgång mäts direkt i din framgång, och eftersom de oftast tar färre uppdrag parallellt än en byrå gör, kan de lägga mer tid per kund. Samarbetet blir nära och personligt – konsulten lär känna din organisation, dina medarbetare och era utmaningar på djupet. För mindre företag som vill ha en partner att bolla idéer med, som nästan känns som en del av den egna organisationen, är detta guld värt. Du blir inte en anonym kund; tvärtom får du skräddarsydd, hands-on hjälp​.

  • Kostnadseffektivitet: Även om toppkonsulter kan ha höga timpriser, har en enskild konsult lägre fasta kostnader än en byrå. Det finns inga stora kontor eller personalstyrkor att finansiera via arvodet. För SME med begränsad budget kan därför en erfaren konsult ge mer värde per krona, eftersom du betalar direkt för expertens tid och kompetens – inget annat. Konsulten kan dessutom oftare anpassa omfattningen efter din budget, till exempel börja med ett mindre förstudieprojekt och sedan skala upp vid behov.

  • Bygger intern kompetens: En viktig fördel är att en konsult som jobbar tätt med ditt team ofta överför kunskap under resans gång. Ditt team är med på arbetet och lär sig av konsulten, snarare än att allt outsourcas. På så vis kan organisationen stå starkare efter uppdraget. Detta är särskilt värdefullt för långsiktig digital affärsutveckling, där du vill att din organisation ska fortsätta utvecklas även när konsultuppdraget är slutfört.


“Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime’.”

Nackdelar med att anlita digital konsult

För en rättvis bild behöver vi även titta på möjliga nackdelar med att anlita en konsult:

  • Begränsad kapacitet och specialistbredd: En frilansande konsult (eller litet två-tre-mannateam) kan omöjligen ha samma breda arsenal av kompetenser som en hel byrå. Konsulten är ofta specialist inom strategi och kanske några operativa områden, men sannolikt inte expert på allt. Behövs det väldigt nischad kunskap (säg marketing automation-utveckling eller avancerad UX-design) kan konsulten behöva samarbeta med underkonsulter eller externa partners. Detta kan innebära mer samordning från din sida, eller att viss kompetens helt enkelt inte finns till hands lika omedelbart. Det är viktigt att kolla att konsultens profil matchar just de viktigaste behoven du har.

  • Sårbarhet vid frånvaro: Om du enbart förlitar dig på en nyckelperson, finns en viss sårbarhet. Konsulter är också människor – blir konsulten sjuk, behöver ta semester eller får förhinder, så stannar projektet av. En byrå kan i en sådan situation sätta in en ersättare ur teamet för att hålla farten, men en enskild konsult har inte den backupen​. Man kan möjligen mitigera detta genom att anlita två konsulter som samarbetar, eller se till att ha flexibla deadlines. Men det är en faktor att väga in: kritiska projekt beroende av en person kan innebära risk.

  • Begränsad bandbredd: Om ditt projekt plötsligt expanderar i omfattning, kan en ensam konsult ha svårt att möta den ökade arbetsbördan snabbt. Konsulten har ju bara ett visst antal timmar per vecka att ge. Har du oturen att behöva väldigt mycket insatser på kort tid – exempelvis parallella stora projekt – kanske inte konsulten kan klona sig. Då kan en kompletterande resurs behöva tas in, vilket kan öka kostnaden oväntat eller skapa beroende av ytterligare parter.

  • Eventuellt längre uppstartsfas: En konsult som verkligen går på djupet med ditt företag kanske lägger mer tid i början på analys och att lära känna organisationen. Detta är ofta positivt (helhetsperspektivet vi nämnde), men för den som vill se omedelbar action kan det upplevas som att det går långsamt i startgroparna. Byrån kan i jämförelse köra igång med uppenbara uppgifter direkt (t.ex. sätta upp kampanjer parallellt medan de lär känna er). Konsultens arbetssätt kan vara mer iterativt och involverande, vilket kräver tålamod initialt – dock betalar det sig vanligtvis i bättre långsiktiga resultat.

Konsulten trimmar motorn - byrån fixar lacken

En talande liknelse för skillnaden i arbetssätt är bil-metaforen: Tänk dig att ditt företag är en bil. Du vill göra den snabbare och snyggare för att vinna lopp på marknaden. En digital byrå kan då liknas vid bilverkstaden som lackar om bilen – du får en blank, attraktiv yta som syns och imponerar. Bilen (ditt företag) ser modern ut och drar blickarna till sig.

En digital konsult, å andra sidan, öppnar huven och trimmar motorn först och kan sedan lacka bilen. Det vill säga, konsulten säkerställer att maskineriet inuti – era interna processer, digitala infrastruktur, och strategi – är optimerat för hög prestanda, innan man lägger krut på utsidan (marknadsföring, design, kampanjer).

Varför är detta viktigt? Jo, om motorn är trött spelar det ingen roll hur skinande lacken är – bilen kommer ändå inte vinna loppet. På samma sätt kan flashiga kampanjer eller en ny webbplats (byråns bidrag) ge kortsiktig effekt, men utan en stabil digital strategi i botten och intern förankring kan resultaten bli ihåliga. Konsultens helhetssyn innebär att förbättringar blir mer hållbara.

Till exempel kanske det inte räcker att lansera en e-handel (som en byrå kan göra åt dig) om inte din organisation är redo att hantera digital försäljning, logistik och kunddata effektivt. En konsult skulle i det fallet hjälpa dig att utveckla processerna och kanske träna personalen parallellt med att e-handeln byggs.

Sammanfattningsvis: Byråer är utmärkta för leveransen – att snabbt ge dig det synliga resultat du beställt. Konsulter är bäst när du behöver säkerställa att resultatet faktiskt passar in i din verksamhet och kan förvaltas och utvecklas vidare internt. Helhetsperspektivet gör att investeringarna i digitalisering får bättre fäste i företaget och leder till långsiktig affärsutveckling (inte bara ett kortvarigt lyft).

Vad innebär affärsutvekling? En bild som visar processen för affärsutveckling.

Kort sikt vs lång sikt - bäst för er affärsutveckling?

Valet mellan byrå och konsult kan påverka din digitala affärsutveckling på både kort och lång sikt:

På kort sikt: Om du har tydliga, avgränsade behov – säg att du snarast behöver lansera en ny webbplats inför en mässa, eller snabbt öka leads under ett kvartal – kan en digital byrå leverera snabbt. Byrån kan sätta in ett fullt team som parallellt producerar det som krävs.

Du själv kan under tiden fokusera på kärnverksamheten. Kortsiktigt kan detta innebära snabbare resultat än om en konsult ensam skulle göra allt. Byrån kan också tillföra beprövade kampanjidéer och “plug-and-play”-lösningar för omedelbar effekt.

En konsult på kort sikt kanske lägger mer tid initialt på analys, workshops och att sätta en plan. Resultatet kan vara mindre synligt utåt de första veckorna, men redan från start börjar konsulten adressera grundproblem och möjligheter i verksamheten.

Snabba vinster kan absolut komma även med en konsult – t.ex. genom att identifiera låg-hängande frukter och åtgärda ineffektiviteter omgående – men generellt är konsultens arbete mer av ett maraton än ett sprintlopp.

personer som sitter runt ett bord och planerar en marknadsföringskampanj

På lång sikt: Här börjar ofta konsultens bidrag glänsa. Genom att ha trimmat “motorn” i organisationen kommer ditt företag vara bättre rustat att dra nytta av digitaliseringens möjligheter över tid. Det handlar om att bygga intern kapacitet och digital mognad. Statistiskt sett är det fortfarande relativt få svenska företag som utnyttjar digitalisering fullt ut för affärsutveckling – endast 17% av företagen använder digitalisering i stor utsträckning för affärsutveckling enligt Tillväxtverket.

De som tar steget att investera i både teknik och kompetensutveckling internt har ett försprång. En konsults insats syftar ofta till att ditt företag ska bli självständigt digitalt moget på sikt, inte att konsulten ska bli oumbärlig permanent.

En byrå kan absolut vara en långsiktig partner över år – många företag har en extern byrå på retainer som sköter deras digitala marknadsföring löpande. Det kan fungera utmärkt, särskilt om man inte har planer på att bygga upp den kompetensen internt.

Nackdelen långsiktigt är att företaget förblir beroende av extern hjälp för att driva digitala initiativ. Om samarbetet avslutas kan det finnas ett tomrum, eftersom kunnandet inte har funnits inhouse. Det kan också bli kostsamt över många år om man aldrig tar hem någon del av arbetet.

Å andra sidan, en byrå som kontinuerligt levererar bra resultat och ger er affärsvärde kan ses som en förlängning av företaget över tid – nästan som en outsourcad avdelning. Den långsiktiga risken är främst om marknaden eller er strategi skiftar på ett sätt som kräver omgående omställning eller ny kompetens; då kan ett beroende av en byrå begränsa er flexibilitet att pröva nya angreppssätt (eftersom byrån har sina ramar).

Sammanfattning kort vs lång sikt: För snabba projekt eller kampanjer ger byrån ofta mest omedelbar effekt. För hållbar digital transformation och affärsutveckling över tid är det viktigt att också ha intern förståelse och kompetens – där är konsultens arbete ovärderligt. 

I praktiken väljer många företag en kombination: kanske anlitar man en konsult som lägger grunden (strategi, process, utbildning) och därefter en byrå för skalning, eller vice versa. Det viktigaste är att vara medveten om vad man behöver just nu och vad man vill uppnå på lång sikt.

skillnad på taktik och strategi är hur vi sätter mål. detta syns på bilden där en illustration visar målsättning.

När är en konsult ett bättre val än byrå?

Både konsult och byrå har sina meriter. Men låt oss ge några exempel på situationer där en konsult kan vara ett bättre val för ditt företag:

  • När du behöver strategisk helhet snarare än enskilda kampanjer: Om din främsta utmaning är att ta fram en övergripande digital strategi kopplad till affärsmålen (snarare än att utföra en specifik taktisk insats), är en erfaren strategikonsult guld värd. Konsulten kan facilitera att marknad, sälj och ledning kommer samman kring en gemensam digital riktning. Byrån kan senare hjälpa till med utförandet, men själva strategiformuleringen görs bäst av någon som sätter sig in i hela företaget.
 
  • När du har ett internt team som behöver förstärkning och vägledning: Kanske har du en liten marknadsavdelning eller IT-avdelning inhouse, men behöver specialistkunskap eller ledarskap för att ta nästa steg. En konsult kan kliva in som en interim digital chef eller coach som arbetar med ditt team. Detta stärker den interna kompetensen samtidigt som ni får experthjälp. Istället för att byta ut teamet eller lägga ut allt externt, behåller du kontrollen internt och adderar konsultens kunnande ovanpå.
 
  • När affärsutvecklingen kräver intern förändring: Digital affärsutveckling handlar inte bara om externa digitala kanaler, utan även om att utveckla nya affärsmodeller, digitalisera processer och förändra arbetssätt. Sådana förändringar kräver ofta förankring hos medarbetare, förändringsledning och utbildning – områden där en konsult som jobbar tätt med er har bättre förutsättningar. En byrå kan leverera ett tekniskt system eller en kampanj, men om uppdraget kräver att folk ska arbeta på nya sätt (t.ex. börja använda ett CRM systematiskt, eller skifta till e-handel istället för fysiska säljkanaler) är en konsult med på resan internt och kan coacha er genom omställningen.
 
  • När flexibilitet och löpande anpassning är viktigt: Om din bransch är snabbrörlig och strategin kan behöva justeras kvartalsvis är det en fördel med en partner som hänger med i svängarna i realtid. En konsult som är på plats regelbundet snappar upp förändringar och kan föreslå justeringar kontinuerligt. Du får en agil partner som inte är låst vid ett fast scope eller årsavtal på samma sätt. Till exempel, om nya konkurrenter dyker upp från ingenstans eller en kris inträffar (tänk pandemin), kan en konsult snabbt hjälpa dig ställa om digitalt utan att behöva omförhandla ett helt byråavtal.
 
  • När du vill ha en objektiv rådgivare vid din sida: Konsulten fungerar ofta som ett bollplank till dig som företagsledare/chef. Har du begränsad erfarenhet av digitala satsningar kan det vara ovärderligt att ha en senior person att diskutera med, som inte försöker sälja en viss typ av lösning utan genuint råder dig utifrån ditt bästa. En bra konsult vågar säga både ja och nej – t.ex. avråda från en dyr marknadsföringskampanj om förutsättningarna inte är rätt, eller uppmuntra en intern satsning på personalens digitala kompetens där byråer kanske bara skulle fokusera på externa insatser.
 

Naturligtvis finns det också situationer där en byrå är bättre. Till exempel om du exakt vet vilken typ av kampanj eller produktion du behöver och det kräver många olika kompetenser snabbt (som en stor integrerad reklamkampanj), eller om du saknar all intern resurs för digitalt arbete och vill outsourca hela funktionen löpande. Men i scenarierna ovan – strategisk helhet, intern utveckling, behov av flexibilitet och nära rådgivning – har konsulten övertaget.

Bild på medarbetare som står och konverserar.

Vad passar ditt företag?

Valet mellan att anlita en digital byrå eller en digital konsult handlar i grunden om ditt företags behov, kultur och mål. I den här artikeln har vi varit transparenta med både för- och nackdelar. En byrå kan erbjuda en palett av experter och snabba leveranser, men till en högre kostnad och med något mindre anpassning för just din unika situation. En konsult ger dig personligare samarbete, helhetsperspektiv och potential att bygga långsiktig intern förmåga, men kan sakna den omedelbara bredden och kapaciteten hos en stor byrå.

Många framgångsrika digitala satsningar kombinerar faktiskt båda: strategin och affärsutvecklingen tas fram med hjälp av en konsult nära företaget, och för den operativa storskaliga utrullningen nyttjar man en byrås resurser. Det ena behöver inte utesluta det andra över tiden.

Det viktiga är att du som beslutsfattare i ett SME med digitala ambitioner är medveten om vad du vill uppnå. Är det snabba resultat och bred expertis – titta på byrå. Är det transformativ förändring och intern kapacitetsbyggnad – överväg en konsult. Oavsett vilket, se till att partnern (byrå eller konsult) förstår din bransch, affärsmodell och vision, för då ökar chansen att samarbetet verkligen lyfter din digitala affärsutveckling till nästa nivå.

teamet på kunskapspartner

Ta nästa steg - boka ett möte

Har du funderingar kring vad som passar just ditt företag? Oavsett om du lutar åt byrå- eller konsultspåret kan ett första samtal ge klarhet. Boka ett förutsättningslöst möte med oss så diskuterar vi era utmaningar och mål. Vi hjälper dig analysera förutsättningarna och rekommenderar en väg framåt – helt anpassad efter din verksamhet.

Ta steget mot en smartare digital strategi idag och lägg grunden för morgondagens affärsutveckling. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation och upptäck hur ditt företag kan accelerera digitalt!

Kontakta oss nu för att boka ditt möte – låt oss trimma motorn innan vi lackar bilen, och tillsammans skapa långsiktig digital framgång för ditt företag. Fyll bara i formuläret nedan!

Dela inlägget:

Vad våra kunder säger

Läs upplevelserna från våra kunder efter projekt tillsammans.

Prenumerera

på vårt nyhetsbrev för att få värdefulla tips, nyheter och inspiration relaterat till strategisk affärsutveckling.